26 november 2018 In Huurrecht

Je woning verhuren voor een korte tijd

Kun je een huis voor een korte tijd verhuren?

Antwoord: ja , dat kan. Maar pas op de valkuilen.

Advocaat huurrecht Remko van den Wildenberg voorkomt dat verhuren meer gaat kosten dan het opbrengt.

De wettelijke huurbescherming

Piet en Marie zijn de jongste niet meer en willen graag emigreren naar Frankrijk. Ze kunnen daar lekker gaan leven, maar dan moeten ze wel eerst hun huis in Nederland verkopen. Nadat het huis al een jaar te koop staat, stelt Piet aan Marie voor om het huis maar tijdelijk te verhuren, net zo lang tot het verkocht is. Marie vindt dat een prime idee en al snel vinden ze een huurder. Piet en Marie melden zich daarna meteen aan voor Droomhuis gezocht (omroep Max) en vertrekken naar het Franse land.

Een jaartje later is het bingo! De makelaar van Pierre et Marie belt met het goede nieuws dat hij een koper heeft gevonden die bereid is om de vraagprijs te betalen. De koop wordt gesloten en de makelaar stuurt een brief aan de huurder waarin hij de huurovereenkomst opzegt.

Dit kan toch niet waar zijn!

De huurder was op zijn beurt ook op zoek naar een betaalbare koopwoning. Door de gestegen prijzen op de Nederlands woningmarkt heeft hij echter nog steeds niets kunnen vinden dat binnen zijn budget ligt. En eigenlijk bevalt de woning die hij van Piet en Marie huurt hem wel. Hij heeft de makelaar daarom laten weten dat hij besloten heeft om voorlopig te blijven zitten.

De makelaar, servicegericht als hij is, heeft de koper al van de onverwachte problemen met de huurder op de hoogte gesteld. Die heeft Piet en Marie gewezen op de boetebepaling in de koopovereenkomst, van 3 promille van de koopsom per dag dat ze de woning niet tijdig leeg en ontruimd aan hem opleveren. Dat loopt aardig op….

Wat nu?

Hier is helaas weinig meer aan te doen. Piet en Marie zitten behoorlijk in de tang. Ze kunnen er voor kiezen om de koopovereenkomst te ontbinden en de boete van 10% van de koopsom te betalen. Een andere mogelijke oplossing is om met de huurder te onderhandelen over een afkoopsom. Maar die zal ze handenwrijvend staan op te wachten.

Hoe had het gemoeten?

Sinds medio 2016 is het mogelijk om een huis voor maximaal twee jaar te verhuren zónder dat de huurder wettelijke huurbescherming geniet. In de huurovereenkomst moet dan wel een éénmalige, vaste huurperiode worden opgenomen. En let op: de eenmalige termijn mag niet worden verlengd. Door die verlenging (ook al blijft de totale huurtermijn hiermee alles bij elkaar binnen de twee jaar) verkrijgt de huurder namelijk alsnóg huurbescherming.

Wat als verwarrend wordt ervaren, is een huurovereenkomst die wordt afgesloten voor onbepaalde tijd, met een eerste vaste huurtermijn. De huurder en de verhuurder kunnen de huurovereenkomst dan alleen gedurende die periode niet opzeggen. Dit is en blijft een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd en de huurder heeft dan wél huurbescherming.